Postroj nebo obojek

Určitě spoustu majitelů pejsků řeší, jestli používat postroj a nebo obojek. To je dilema, které tu nevyřešíme, ale můžeme se podívat na pro a proti a také připojíme vlastní zkušenosti s naším buldočkem.

Obojek je doporučován, pokud máte doma štěňátko a to roste. Je to proto aby se mu v postroji nedeformovali ramena a správně mu rostly přední tlapy. Na druhou stranu je dobré se vyvarovat také při nošení obojku toho, aby štěňátko tahalo a příliš si tak namáhalo krční páteř. Je to tedy trochu věda, ale vzhledem k tomu, že štěně není obrovský pes, který táhne velkou silou, pokud není dostatečně naučený, tak se doporučuje právě obojek.

Je však ale důležité naučit psa také na postroj, aby se v dospělosti nebál ho nosit, nebo ho neodmítal. My jsme u našeho buldočka postupovali tak, že jako štěně nosil tedy obojek a například do auta jsme mu dávali jednoduchý levný postroj, protože z něj brzy vyrostl a musel se koupit další větší. Do auta nikdy nedávejte obojek. Pes musí být připoután a jakmile autem prudce zabrzdíte, tak obojek by mu mohl ublížit. Také jsme takto párkrát prudce zastavili za autem před námi a jsem rád, že měl náš buldoček postroj a neuškrtil se na obojku.

Postroj do auta a vždy pejska připoutat.

Jakmile pes roste a naučí se chodit u nohy a je v klidu tak není problém používat obojek a většina to tak dělá. My také, hlavně to je rychlejší, nasadíte obojek a jdete. Ono není někdy jednoduché pejska do postroje nasměrovat. Zvlášť pokud je natěšený a vyvádí, než se jde ven. Všechno je ale o cviku a důslednosti, takže i natěšený pejsek se naučí posedět, než mu dáte postroj. V pubertě to ale může být problém a tak se hodí rychlejší obojek.

Jakmile ale jdeme na nějaký sraz s ostatními buldočky nebo předpokládáme, že potká více psů, jdeme někde, kde to nezná, tak dáváme postroj. Také na delší procházky a výlety vždy dáváme postroj. Není nic horšího než když jdete někde vesničkou, je krásný den a užíváte si klid a pohodu a neuvědomíte si, že všude za ploty domů mohou být psi, kteří se rozezní všichni najednou a váš pes samozřejmě reaguje a začne tahání. Hlavně budloček, který by se chtěl se všemi přiběhnout přivítat. To se postroj hodí a krásně se v něm rozloží tah pejska a nepřenáší se na krční oblast a celou páteř. Takové tahání i občas může vážně poškodit obratle a mohou nastat další problémy. Tak jako u nás lidí, když nás bolí záda a od zad vše ostatní.

Postroj se hodí při skupinovém setkání – buldočci se v postroji cítí vždy lépe.

Za nás tedy jednoznačně obojek na krátké venčení, rychlé a v místě kde máme klid. Postroj u buldočka a plemen s podobným chováním doporučujeme vlastně vždy. Hlavně když jdete na výlet, do míst, která neznáte a kde se potkává s dalšími psími kamarády.

Naučit chůzi u nohy není problém jak s obojkem tak i s postrojem, takže je lepší vašemu mazlíčkovi dopřád raději komfortnější a kvalitnější postroj ať ho záda nebolí 😉

Pokud máte štěně a rychle roste tak opravdu stačí levnější postroje, ale vždy ať mají v předu tvar Y tak, aby se tlak nepřenášel na krk, ale na ramena. Jakmile pejsek dospívá tak už bych volil kvalitnější postroje a pokud je dospělí, tak mu udělejte radost a pořiďte kvalitní postroj, ať máte radost oba.

Ještě jsme dávno řešili, jestli koupit postroj „páskový“ nebo široký přes hruď a osvědčil se nám ten širší, který nejlépe rozloží tlak tahajícího pejska. A pokud ho použijete na jaře a na podzim, když je mokro nebo je bláto, tak ho zárověň i trochu hřeje a nebude mít hruď a část břicha zašpiněnou. Odnese to postroj, který vymácháte nebo vyperete. Na léto můžete pořídit například děrovaný, aby pejskovi nebylo teplo.

Páskový vs široký postroj – vždy do tvaru Y

Postroje také mají své využití ve sportech, v běhání a dalších náročnějších disciplínách. Tyto postroje mají uchycení na vodítko co nejvíce v zadu na zádech psa. O tom někdy příště ve speciálním článku.

Sportovní postroj

U postroje ještě jedna rada na závěr. Zvlášť u těch širokých. Pokud v nich má pejsek oporu, neškrtí se, tak je to dobře ale zároveň si může rychle zvyknout na to, že pokud táhne a vy ho držíte vodítkem, tak se v tom postroji může krásně zapřít a postavit na zadní a vypadá to hlavně pro hodného přicházejícího pejska jako útok a může více docházet ke konfliktům. Náš buldoček rychle pochopil, že když se zapře a postaví, tak je dvakrát větší a roste mu sebevědomí 😉